REPORTAŽE

12. 2. 2016

Sabaton / Wisdom

Kino Šiška, Ljubljana / 9. 2. 2016
Avtor: Gorjanec

Pust, pust, lačnih ust! No, na letošnji pustni torek smo se s krofi in pivom že predhodno nabasali, nismo pa se nasitili veselega vzdušja in metalske glasbe. Na srečo se je v Kinu Šiška obetal energičen večer s popularnimi soldati Sabaton. Da bo obisk več kot zadovoljiv, je nakazovalo že dejstvo, da je bil koncert razprodan skoraj dva tedna vnaprej, posledično pa tudi s strani zamudnikov (čeprav je predprodaja vstopnic potekala že od maja) izpiti živci vodstva spletne trgovine On Parole. Očitno je bilo, da bo v dvorani grmelo kot v bitki pri Prokhorovki.
Pa začnimo kar pri ogrevanju za vojaške manevre. Sabaton so se očitno res dobro spoprijateljili z madžarskimi »modreci« Wisdom, ki so jim služili kot kanonfuter že na njihovem prejšnjem osvajalskem pohodu čez naše kraje, poleg tega pa je Joakim Brodén, pevec Sabaton, tudi gost na bandovem najnovejšem singlu, naslovnem komadu prihajajočega albuma Rise of the Wise. Da je madžarska peterica naredila odličen vtis na militantne Švede, torej ni dvoma, toda mene so ob svojem prejšnjem obisku pustili precej mlačnega. A z nabrano kilometrino in izkušnjami se je do sedaj še marsikateri povprečni band izkazal, zato me je zanimalo, kaj fantje ponujajo po skoraj triletni odsotnosti z naših odrov. Žal pa se je v mojih ušesih izkazalo predvsem to, da gre kljub novemu, že četrtemu studijskemu ploščku še vedno za precej generičen, neizrazit power metal z nekaterimi redkimi svetlimi točkami. Glavna sprememba, ki bi jo morda lahko izpostavil, je, da me novi komadi nekoliko spominjajo na fantazijsko-tematsko zasedbo Gloryhammer (ki bi bila glede na praznični termin morda primernejša predskupina), dasiravno nisem prepričan, če je Madžarom ta opazka v prid. Morebiti se je kitarist Máté Bodor, ki od lanskega leta vihti svojo električno sekiro pri Alestorm, česa nalezel od vodje obeh omenjenih zasedb, Chrisa Bowesa? Kakorkoli že, tudi tokratni nastop me je pustil precej mlačnega in vleklo me je k ohladitvi z nemlačnim pivom.
Pol urice za menjavo na odru, potem pa so iz zvočnikov udarile klaviature skladbe The Final Countdown, ki jo Sabaton že dolgo uporabljajo kot svoj redni uvod v nastop. Končno odštevanje se je prelilo v rohnenje tankov in ob bučnih vzklikih razprodane dvorane so Sabaton začeli novo invazijo na Slovenijo, začenši s koračnico Ghost Division. Ko smo že pri tankih; se spomnite tistega »jebenega tanka« z Metaldays 2014? Tokrat so ga Sabaton vzeli s seboj na turnejo, pozicijo na njegovem vrhu pa je ponosno kot poročnik Grüber zavzel bobnar Hannes Van Dahl. Sicer pa o njihovem nastopu težko napišem, kar ni bilo zapisano že neštetokrat. Formula ostaja ista: marširajoči ritmi in epsko-spevni komadi (še posebej ensiferumski Swedish Pagans), pospremljeni s pompoznim, nekoliko zajebantskim nastopom. Zabavaton™ pač. In prav res je bilo zabavno v več pogledih. Dvorana je skakala, vzklikala in prepevala, na oder so leteli nedrčki velikosti A-košarice, kar je dalo nasmejanemu pevcu priložnost, da zadovolji transvestita v sebi, in tako naprej … Med Resist and Bite je Joakim poprijel tudi za kitaro in dokazal, da zna kot kompenzacijo svojih vitalnih organov vihteti še kaj večjega kot le mikrofon. Lahko smo si ogledali tudi Sabaton brez frontmana, in sicer so ga najprej poslali na pivo med Gott mit uns, ki sta ga odpela kitarista Thobbe Englund in Chris Rörland, potem pa še odtočit, ko so odigrali delček rock hita Wind of Change. Slednji košček repertoarja se mi je sicer zdel precej bizaren in celo ušesom neprijeten, a sem kmalu ugotovil, da je trik v tem, da služi kot intro v skladbo To Hell and Back, ki je prav tako prežeta z žvižgajočo melodijo. V zvezi s skladbami so fantje pred pesmijo Midway omenili, da na aktualni turneji igrajo tudi nekatere komade, ki jih že dolgo niso. Kateri točno naj bi to bili, lahko zvesti fani iz spodnje setliste razberete sami, saj osebno nisem tako razgledan na tem področju, poleg tega pa tistih 3.000 € mesečne plače, ki jo dobim pri Paranoidu, niti približno ni dovolj, da bi se mi zdelo vredno tovrstne informacije izbrskati sam.
Namesto tega bom raje reportažo zaključil s sklepom, da je kljub mojemu, še vedno nespremenjenemu mnenju, da gre za totalno precenjen band, ogled Sabaton vedno prijetna izkušnja in tudi tokrat svojega obiska nisem obžaloval.
Setlista Sabaton: The Final Countdown (Europe song) (intro), The March to War (intro), Ghost Division, Far from the Fame, The Lion from the North, Midway, Gott mit uns (in Swedish; w/o Joakim), Resist and Bite, Uprising, Carolus Rex, Swedish Pagans, Soldier of 3 Armies, Wolfpack, Attero Dominatus, The Art of War, Wind of Change (Scorpions cover) (Joakim's pee break), To Hell and Back, [bis] Night Witches, Primo Victoria, Metal Crüe, Masters of the World (outro).

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
14. 3. 2013Sabaton / Eluveitie / Wisdom / Reportaže
11. 2. 2016Sabaton / Wisdom / Galerija
15. 3. 2013Sabaton / Eluveitie / Wisdom / Galerija
12. 9. 2013Wisdom / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
2. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
8. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Unipol Arena, Bologna, Italija
4. 3. 2022
Tarja, Temperance, Tulip
Kino Šiška Ljubljana
27. 3. 2022
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija
16. 4. 2022
Dark Easter Metal Meeting 2022
Backstage, München, Nemčija
22. 4. 2022
Helloween, Hammerfall
Gasometer, Dunaj, Avstrija