REPORTAŽE

3. 8. 2017

Metaldays 2017, 4. dan

Tolmin / 27. 7. 2017

Četrtek je bil zame še najmanj naporen v smislu bandov, ki sem jih imel označene v kategoriji nujni ogled. Prve sem si ogledal Kobra and The Lotus, kanadsko heavy metal zasedbo, ki jo vodi pevka Kobra Paige. Nekateri se boste verjetno spomnili, da je bila punca navedena kot vokalistka na neuspeli turneji Metal Allstars, ki smo jo pred leti zaman čakali tudi v Ljubljani. Takrat sem si praskal glavo, kdo naj bi to sploh bil, sedaj pa smo jo le lahko videli na naših tleh. In moje iskreno mnenje - tudi če je ne bi. Med koncertom sem namreč dobil občutek, da vse sloni na videzu pevke, glasba pa je v drugem ali celo tretjem planu. Dolgočasen, predvidljiv heavy metal brez vsakršnih izstopajočih delov, če izvzamemo precej nenavadno in za moje pojme tudi neposrečeno barvo vokala. Preprosto povedano, tole ni bila moja šalica čaja. (Grega)
Od novodobnih Kanadčanov pa sem se preselil na mali oder, kjer so svoj šov pripravljali legendarni Raven. Brata Gallagher imata ob sebi na tej turneji nadomestnega bobnarja, saj je Joe Hasselvander, redni bobnar, pred meseci doživel srčni napad in še okreva. To pa Raven ni ustavilo. Od prvega do zadnjega momenta so namreč vrgli »cegu na gas pedal« in še enkrat prikazali svoj izrazito enodimenzionalni pogled na heavy metal - hitro, na glas in brez olepšav. Raven so mi v studijski obliki precej dolgočasna zadeva, v živo pa so vedno na moč zabavni. Brata Gallagher sta živ dokaz, da je telovadba laž. Fanta sta namreč zelo lepo obložena okoli trebuha, vendar ves koncert skačeta, norita, tekata gor in dol ter slemata. Raven so odigrali mešanico starih in novih komadov, še največ odobravanja pa so poželi s svojim verjetno največjim hitom, On and On. Še en kul koncert. (Grega)
Abbath se je s svojim padcem dobro vtisnil v spomin obiskovalcem letošnjega festivala, a to ni bilo dovolj. V zgodovino Metaldays se je z zlatimi črkami zapisal tudi z nastopom s svojim drugim bandom, Bömbers. Norveški Motörhead cover band je (sicer ne na odru, poimenovanem po Lemmyju) z izvrstno izvedbo poskrbel za totalno norišnico. Štimalo je čisto vse: oprava (škornji, srajca, brčice), instrumenti in njihov zvok, vokal in celo jebivetrski odnos do vseh pod in na odru. Če bi zamižali, bi stežka ugotovili, ali poslušate Motörhead ali Bömbers. Da gre za slednje, bi ugotovili le po malenkost premalo površno odigranem nastopu. Sodbo, ali je to dobro ali ne, pa prepuščam publiki. (Peter)
Četrti headliner Metaldays so bili Opeth iz Švedske, ki sem si ga »moral« ogledat po sili (družinskih) razmer. Skoraj dve uri življenja, kolikor je trajal koncert, ne bom nikoli več dobil nazaj. Že tako sem alergičen na statične bande (noben glasbenik na odru se ne premakne iz svojega začetnega kvadratnega metra), ko pa k temu dodam še setlisto s »samo« devetimi komadi, ki se vlečejo kot kurja čreva, pa je to recept za res dolgočasen večer. K temu dodajmo še pol ure tišine, ker je Mikaelu nekaj crknilo, in potem se lahko samo še smejim komentarjem sopisca Šujota, ki gre nekako takole: »To je pa tako, ko si priklopljen na vesoljsko ladjo. En kabel gre, pa živ buh na svet ne bo pogruntal, kater. Moraš kot Lemmy, en kabel direkt v feršterker pa gasa!« No, da ne bo kdo mislil, da je bil Opeth koncert pod vsako ravnjo. Kar se preostale publike tiče, so povečini vsi skozi celoten koncert mahali z rokami, headbangali, prepevali, plesali in na splošno na polno uživali v koncertu švedskih progresivcev, poleg tega je pohvalno dejstvo, da so se z devetimi komadi sprehodili skozi večji del diskografije. Ali kot bi rekla moja boljša polovica: »UAAA, ZAKON! FUL JE BLO DOB’R, ZMERI MAJO DOBER KONCERT!!!« Pa že. (Aljaž)
Set lista: Sorceress, Ghost of Perdition, Demon of the Fall, The Wilde Flowers, Cusp of Eternity, Heir Apparent, The Drapery Falls, Deliverance.
Zaradi težav podaljšan koncert Opeth bi skoraj povzročil tudi zamik nastopa Sólstafir na drugem odru, a na koncu ni prišlo do tega in v moko tip 500 povaljani islandski post-metalci so počasi, a vztrajno, začeli uspavati publiko že malo po polnoči. (Peter)

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
3. 8. 2017Metaldays 2017, 4. dan / Galerija
1. 8. 2017Metaldays 2017, 2. dan / Reportaže
4. 8. 2017Metaldays 2017, 5. dan / Reportaže
31. 7. 2017Metaldays 2017, 1. dan / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
Reportaža
14. 7. 2020
Srd / Britof
KONCERTI & FESTIVALI
23. 10. 2020
Cult of Fire, Malokarpatan
Orto Bar, Ljubljana
30. 10. 2020
Agregat, CarlxJohnson, FTD
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
4. 11. 2020
W.A.S.P.
Hall, Padova, Italija
5. 11. 2020
W.A.S.P.
Live Club, Trezzo sull'Adda (MI), Italija
6. 11. 2020
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
7. 11. 2020
Transcending Visions Fest 2020
Explosiv, Gradec, Avstrija