REPORTAŽE

9. 8. 2007

Heavy Metal Night 2007

Veliko Ubeljsko, Postojna / 14. 7. 2007

Pri tretjem Heavy Metal Nightu so se organizatorji odločili »pokukati« še nekoliko dlje kot do naših bivših sodržavljanov in poleg lanskoletnih zvezd, Divljih jagod prvič k nam pripeljali eno izmed vodilnih nemških melodičnih metal zasedb, Pink Cream 69. Ti pri nas sicer niso poznani in priznani kot njihovi številni heavy/power kolegi, a Postojna z okolico dobro ve, kaj pomeni ime Pink Cream 69; navsezadnje je njihov ustanovni član sedanji Helloween frontman Andi Deris.
Poleg manjših problemov glede odločitvi o terminu letošnjega Heavy Metal Night (seveda še precej pred samo izvedbo) so praktični le headlinerji največjega tradicionalnega metal dogodka v okolici Postojne organizatorjem povzročali nekaj sivih las. Z večurno zamudo so prispeli šele po deveti uri, ko so na odru že stali Fosgen in tako je odpadla njihova tonska vaja, bilo pa je celo nekaj bojazni, da se sploh ne bi pojavili. A na koncu se je ob nekoliko daljši pripravi na odru vse dobro izteklo. Nekoliko višja vstopnina in termin direktno pred Metal Campom sta bila vzrok, da se letos ni zbralo toliko ljubiteljev heavy zvokov kot lani, a s petsto obiskovalci je bila prireditev tudi finančno pokrita. Organizacijsko pa je bil narejen opazen korak naprej, ozvočenje je bilo neprimerno boljše, problemov z elektriko ni bilo, izboljšana je bila kulinarična ponudba, prvič je bilo poskrbljeno za hrano, tudi tokrat pa ni šlo brez 150 litrov brezplačnega bambusa.
Tega je bilo med Fosgen na voljo še precej in marsikdo si je zelo dober začetek večera ogledal s kozarcem v roki. Kvartet je v pravi old-school maniri odžagal set svojih komadov in priredb; Ausgebombt, The Four Horsemen, Am I Evil, Tormentor so predstvaljali pravo popotnico v nadaljevanje in so dodobra ogreli publiko. Pri fantih pogrešamo še nekaj tiste prave energije (»divjanja«) 80's thrash/speed bandov.
Divlje jagode so že lani predstavljali vrhunec koncerta in tudi za letos je to veljalo za večji del publike. Zele Lipovaća je s svojo ekipo le bolj poznan in priljubljen kot Pink Cream 69, kar se je videlo pri odzivu in številu prisotnih pod odrom. Jagode so v zadnjem času aktivne na odru kot že dolgo ne, tudi pri nas so vse bolj prisotni, odlični nastopi si sledijo en za drugim in tudi na Velikem Ubeljskem s pirotehniko na začetku je še eden izmed teh. Po zelo energičnem začetku s pretežno hiti starejšega datuma iz prve polovice osemdesetih in instrumentalnem Turskem maršu je sledil baladni del, v katerem so premierno pri nas odigrali (s strani številnih) težko pričakovano Zvijezda sjevera (album Labude kad rata ne bude iz 1994), za katero so pred kratkim posneli tudi videospot in novo verzijo skladbe. Na koncu pa je sledil še set klasik, ki je s stopnjevanjem pripeljal žur do enega vrhuncev večera.
Set lista Divlje jagode: Motori, Dobro došla ljubavi, Mrak za dvoje, Konji, Autostop, Piši mi, Sve iz Inata, Šejla, Turski marš, Krivo je more, Zauvijek tvoj, Jedina moja, Zvijezda sjevera, Marija, Divlje jagode, Želim da te imam, Kap po kap, Let na drugi svijet, Ciganka, Motori.
Z albumom Electrified so leta 1998 Pink Cream 69 po Derisovem odhodu k Helloween in dvema slabšima albumoma premagali »porodne krče« s frontmanom Davidom Readmanom ter ponovno našli učinkovito kombinacijo hard&heavy energičnosti ter izredno spevne melodike, ki se je uspešno držijo na letos izdanem albumu In10Sity. Tako kot v studiu je sicer večnarodna, po izvoru seveda nemška zasedba, tudi v živo lepo namazan in delujoč stroj, ki svoje delo opravi brez najmanjših problemov. Kljub zamudi so Pink Cream 69 odigrali celoten, več kot uro in pol dolg set, v katerem so prevladovali komadi najnovejšega albuma, seveda pa niso manjkale klasike njihovega celotnega obdobja, ob podaljšanem setu bi mogoče lahko vključili le še kaj s predzadnjega albuma Thunderdome. Zadnja pridobitev v zasedbi, kitarist Uwe Reitenauer se je že odlično vklopil v energično podobo banda na odru in postal čisto enakopravni član in se ne drži več tako v ozadju, kot je bilo to primer na začetku ob festivalskih nastopih pred tremi, štirimi leti. Odličen nastop so Pink Cream 69 po hitu Shame zaključili z medleyjem So Lonely (The Police)/No Woman No Cry (Bob Marley) in odhiteli na Češko, kjer jih je naslednji dan čakal nastop na Masters Of Rock festivalu.
Set lista Pink Cream 69: Children Of The Dawn, Do You Like It Like That, Hell's Gone Crazy, Lost In Illusions, I'm Not Afraid, Talk To The Moon, Carnaby Road, A New Religion, One Step Into Paradise, Welcome The Night, Wanna Hear You Rock, The Hour Of Freedom, Livin' My Life For You, Seas Of Madness, Keep Your Eye On The Twisted, No Way Out, Shame, So Lonely.
Del publike je po Nemcih zapustil prizorišče, na nastop domačinov in deloma soorganizatorjev Forgotten Eden pa je kljub temu še počakalo lepo število ljudi. Ti so bili sicer prikrajšani za vojščaka Teodorja in nekaj skoraj obveznih priredb, a kljub temu dobili prepričljiv nastop zelo dobro razpoloženega kvinteta. Heavy Metal Night 2007 se je s tem končal, v kolikor pa bodo uresničene želje organizatorjev, si za leto 2008 lahko obetamo pravi heavy metal spektakel.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
17. 7. 2006Heavy Metal Night 2006 / Reportaže
6. 7. 2006Heavy Metal Night / Novice
2. 8. 2004Masters Of Rock 2004 / Reportaže
19. 3. 2006Heavy Metal Night / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 11. 2020
The Metallica helping hands concert & auction benefiting the All Within My Hands Foundation
Reportaža
30. 9. 2020
Vulvathrone
Reportaža
21. 9. 2020
Behemoth (In Absentia Dei Live Stream)
Reportaža
21. 9. 2020
Taste Of Plague
Reportaža
15. 9. 2020
Laibach
Reportaža
8. 9. 2020
Gruden
Reportaža
31. 8. 2020
Trnovfest: Armaroth / Carnifliate / Ensanguinate / Sakrabolt
Reportaža
15. 7. 2020
Unforgiven 4
KONCERTI & FESTIVALI
27. 9. 2021
Deathstars
Orto Bar, Ljubljana
2. 10. 2021
The Fall - I
((szene)), Dunaj, Avstrija
8. 10. 2021
Ancient, The Stone, Morost
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
9. 10. 2021
Berlin Deathfest 2021
Berlin, Nemčija
13. 10. 2021
Aborted, The Acacia Strain, Benighted, Fleddy Melculy
Orto Bar, Ljubljana
11. 11. 2021
Incantation, Abigail Williams, Vale Of Pnath
Orto Bar, Ljubljana