RECENZIJE

17. 1. 2020
Týr - Hel
Metal Blade Records, 2019
Avtorica: Mateja Felc

Po šestih letih je grom s severa zopet pretresel Evropo in svet. Visoko z neba je padel nizko v temo podzemlja. Vikingi s Ferskih otokov, ki že dvajset let tavajo med nordijskimi bogovi, so zopet postregli z mojstrovino. Njihovo ime je Tyr, Hel pa je osmi studijski album, ki je luč sveta ugledal marca lani. Opevajoč bogove hladnega severa so se tokrat spustili daleč v globine pekla, kamor sonce ne posije in kamor za vselej zatavajo zle duše. Vokalist Heri Joensen ne izdaja preveč detajlov svojih besedil, saj s tem pušča prosto pot domišljiji poslušalcev. Predstavlja le okvirni opis, ki je bil inspiracija za album, in sicer Hel ali pekel v nordijski mitologiji, kamor gredo tisti, ki niso umrli v bitki.

Založba Metalblade je še pred njegovim izidom album predstavljala kot kolekcijo neizprosno melodičnega in neustavljivo privlačnega folk metala, čemur po izidu ne moremo oporekati. Za pokušino je band pred Dnevom D izdal single Fire and Flame, ki poslušalcev ni pustil ravnodušnih, osmega marca pa poleg žensk na njihov poseben dan razveselil tudi moški pol metal populacije.

Daljši premor od studijskih štirih sten so si vzeli na turnejah, oddih pa so si vzeli tudi zaradi hitrega tempa snemanja v preteklosti, saj so od vsega začetka nepretrgoma izdajali albume v razmaku leta ali dveh. Nova taktika delovanja je za pričujoči album vključila dva nova akterja pri pisanju pesmi, česar sta se lotila basist Gunnar Thomsen in nekdanji kitarist Terji Skibenæs. Pri snemanju se jim je za stalno pridružil bobnar Tadeusz Rieckmann, ki jih sicer spremlja na koncertih od leta 2016.

Kot že v preteklosti je madžarski ilustrator Gyula Havancsák tudi tokrat dodobra uporabil svojo umetniško žilico in naslovnico albuma izpilil tako, da vizualno do potankosti pristaja zvočnemu. Videti je njegov stil, ki se nadaljuje z enega albuma na drugega. Tudi zvok se na albumu Hel nagiba k albumu Ragnarok iz leta 2005, kot meni Thomsen.

Album z minutažo uro in deset minut ima tracklisto, ki lepo valovi od bolj umirjenih ritmov do zelo eksplozivnih in spet nazaj, vmes pa dvakrat naletimo na priredbi tradicionalnih ferskih balad Ragnars Kvæõi in Álvur Kongur, ki sta izvedeni v originalnem jeziku. Kot razlog Joensen navaja, da na folky melodijo rad piše besedila v ferščini, vendar ima za to le redko čas, tradicionalne pesmi pa so kot take že opremljene z besedilom.

Hel kot celota takoj da vtis, da so to surovi vikingi – sestavljata jo Joensenov močan vokal in brutalna spremljava bobnov in kitar, mešanica melodičnih tonov in surovega tempa, predvsem pa instrumentalne solaže, ki tvorijo Tyr trademark, poleg refrenov, ki gredo hitro v uho. Album se prične s pesmijo Gates of Hell, s katero Tyr simbolno in tudi melodično odpre vrata v pekel. Mehak atmosferičen začetek po nekaj minutah pade na trda tla in naredi uvod v ognjevito nadaljevanje, ki ga takoj prikaže All Heroes Fall. Ragnars Kvæõi, Garmr in Sunset Shore prinesejo prvi val melodičnih vzponov in padcev, od koder se temperatura in moč, ki ju čutimo, le še vzpenjata. Joensen se sklada s tematikami pesmi in valovanjem intenzivnosti. Čisti vokal, ki je mehak na začetku in v dveh ferskih baladah, se ojača in izraža vso moč, ki jo premore.

Z unikatnim zvokom, ki ga ne gre zamenjati z drugimi izvajalci, se Tyr s svojimi izdelki ne ponavljajo. Kljub dolgi minutaži album ves čas drži poslušalca pozornega in v pripravljenosti na vedno nove ekstreme in mojstrovine.

SORODNE VSEBINE:
24. 5. 2012Hel - Das Atmen der Erde / Recenzije
15. 11. 2006Amon Amarth / Wintersun / Tyr / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 9. 2020
Marax - Still Think You're Holy? - A Tribute to Eliminator (EP)
Recenzija
23. 9. 2020
Finntroll - Vredesvävd
Recenzija
18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
Recenzija
16. 9. 2020
Uada - Djinn
Recenzija
10. 9. 2020
Nefarious Vermin - Elongated Misery
Recenzija
7. 9. 2020
Mephistophelian - Anotos
Recenzija
4. 9. 2020
Iz ropotarnice: Morgul - Lost in Shadows Grey
Recenzija
24. 8. 2020
Ozzy Osbourne - Ordinary Man
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2020
12. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
25. 9. 2020
Eruption
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2020
Vulvathrone
Dvorišče MC Pekarna
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana