RECENZIJE

1. 4. 2021
Tribulation - Where the Gloom Becomes Sound
Century Media Records, 2021

Tokrat se je med četrtim studijskim albumom Down Below in aktualnim, svežim celovečercem z naslovom Where the Gloom Becomes Sound dogajalo dosti manj kot med predhodnima dvema albuma. Čeprav so si Švedi Tribulation v tem primeru vzeli približno enako časa, nas vmes niso pretirano kratkočasili z drugimi izdajami. Razen EP-ja, ki se je osredotočil na komad Nightbound z Down Below in koncertnega ploščka, nismo od njih iz studia dobili ničesar.

In če se navežem na predstavljeno misel, se tudi na Where the Gloom Becomes Sound ne dogaja kaj dosti drugega, kot smo od banda vajeni z zadnjih dveh albumov. Njihove sledilce bo to zagotovo razveselilo, saj so se Tribulation tako ustalili pri svojem tipičnem zvenu gotičnega rocka, začinjenim s ščepcem death in black metala, ki nepoznavalcem njihovih zgodnjih del niti ne delujeta opazno. Po drugi strani pa album dokazuje, da odhod kitarista in ustanovnega člana Jonathana Hulténa in prihod Josepha Tholla ne vplivata negativno na ustvarjanje banda.

Nam pa Švedi na Where the Gloom Becomes Sound predstavijo dve plati svoje glasbe, ki ju na ploščku celo »fizično« ločijo s klavirskim instrumentalom Lethe. V svoji melanholični maniri je ta štiklc hitro postal moj najljubši, medtem ko me osebno tudi sicer najbolj zabava dogajanje okoli njega oziroma vrhunec albuma dojemam ali doživljam prav na njegovi sredini. V prvi, počasnejši polovici albuma me s svojo žalno atmosfero, za katero so v glavnem zaslužne značilne klaviature, zmeraj znova najbolj pritegne Dirge of a Dying Soul, medtem ko me uvod v drugo, bolj metalsko polovico s komadom Daughter of the Djinn vrže iz zasanjanega vzdušja v bolj razburkane in dinamične vode, v katerih uspe bandu obdržati poslušalčevo pozornost do konca albuma.

Where the Gloom Becomes Sound je album, ki zaradi bandove zgodovine zveni poznano, kar bo zagotovo razveselilo vse njegove dolgoletne sledilce, hkrati pa kvartet s Švedske z njim ponuja dosti všečnih gothic rock melodij, kitarskih solaž in mračnih aranžmajev, zaradi katerih bi moral biti nagovorjen zelo širok krog slušateljev dotičnega žanra.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
19. 1. 2022
The Black Dahlia Murder, Rings of Saturn, Viscera
Kino Šiška, Ljubljana
2. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
8. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Unipol Arena, Bologna, Italija
4. 3. 2022
Tarja, Temperance, Tulip
Kino Šiška Ljubljana
27. 3. 2022
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija
16. 4. 2022
Dark Easter Metal Meeting 2022
Backstage, München, Nemčija