Na današnji dan
1987
Death Angel izdajo debitantski album The Ultra-Violence, ko ima bobnar Andy Galeon komaj 14 let
NAGRADNE IGRE
Traja do: 4. 4. 2021
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

1. 4. 2021
Tribulation - Where the Gloom Becomes Sound
Century Media Records, 2021

Tokrat se je med četrtim studijskim albumom Down Below in aktualnim, svežim celovečercem z naslovom Where the Gloom Becomes Sound dogajalo dosti manj kot med predhodnima dvema albuma. Čeprav so si Švedi Tribulation v tem primeru vzeli približno enako časa, nas vmes niso pretirano kratkočasili z drugimi izdajami. Razen EP-ja, ki se je osredotočil na komad Nightbound z Down Below in koncertnega ploščka, nismo od njih iz studia dobili ničesar.

In če se navežem na predstavljeno misel, se tudi na Where the Gloom Becomes Sound ne dogaja kaj dosti drugega, kot smo od banda vajeni z zadnjih dveh albumov. Njihove sledilce bo to zagotovo razveselilo, saj so se Tribulation tako ustalili pri svojem tipičnem zvenu gotičnega rocka, začinjenim s ščepcem death in black metala, ki nepoznavalcem njihovih zgodnjih del niti ne delujeta opazno. Po drugi strani pa album dokazuje, da odhod kitarista in ustanovnega člana Jonathana Hulténa in prihod Josepha Tholla ne vplivata negativno na ustvarjanje banda.

Nam pa Švedi na Where the Gloom Becomes Sound predstavijo dve plati svoje glasbe, ki ju na ploščku celo »fizično« ločijo s klavirskim instrumentalom Lethe. V svoji melanholični maniri je ta štiklc hitro postal moj najljubši, medtem ko me osebno tudi sicer najbolj zabava dogajanje okoli njega oziroma vrhunec albuma dojemam ali doživljam prav na njegovi sredini. V prvi, počasnejši polovici albuma me s svojo žalno atmosfero, za katero so v glavnem zaslužne značilne klaviature, zmeraj znova najbolj pritegne Dirge of a Dying Soul, medtem ko me uvod v drugo, bolj metalsko polovico s komadom Daughter of the Djinn vrže iz zasanjanega vzdušja v bolj razburkane in dinamične vode, v katerih uspe bandu obdržati poslušalčevo pozornost do konca albuma.

Where the Gloom Becomes Sound je album, ki zaradi bandove zgodovine zveni poznano, kar bo zagotovo razveselilo vse njegove dolgoletne sledilce, hkrati pa kvartet s Švedske z njim ponuja dosti všečnih gothic rock melodij, kitarskih solaž in mračnih aranžmajev, zaradi katerih bi moral biti nagovorjen zelo širok krog slušateljev dotičnega žanra.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
26. 4. 2021
ODPOVEDANO! Wolfheart, Mors Principium Est, BRHG, Atlas
Orto Bar, Ljubljana
29. 4. 2021
SWR Barroselas Metalfest 23
Barroselas, Portugalska
30. 4. 2021
Netherlands Deathfest 2021
Eindhoven, Nizozemska
30. 4. 2021
ODPOVEDANO! A Cure for Happiness Open Air Festival 2021
Pruh, Svečina
13. 5. 2021
Dark Troll Festival 2020
Grad Bornstedt, Bornstedt, Nemčija
22. 5. 2021
Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija