RECENZIJE

8. 4. 2021
Taake / Helheim - Henholdsvis (split)
Dark Essence Records, 2021

V tem trenutku je že jasno, da nam Hoest od Taake ni imel namena tradicionalno po triletnem premoru ponovno postreči z novim studijskim dolgometražcem. Kako zelo drugačno in nenavadno je bilo lansko leto, seveda ni treba ponovno ali dodatno razlagati, ali pa so dejansko povsem spremenjene okoliščine delovanja znotraj glasbene industrije tiste, zaradi katerih se je Hoest namesto za izdajo polnopravnega albuma odločil za izdajo treh split izdaj, pa ga menda še nihče ni vprašal. Po skupni izdaji z Whoredome Rife (Pakt) in tako rekoč lastnim projektom Deathcult (Jaertegn) smo dobili še izdelek z naslovom Henholdsvis, plod sodelovanja z rojaki, katerih skupna zgodovina sega precej dolgo nazaj.

Po ustaljeni maniri nov plošček prinaša ponovno po dva komada od vsakega izvajalca. Za razliko od prejšnjih dveh pa tokratni nosilec zvoka ponuja dva nova komada od Taake, medtem ko se Helheim predstavljajo z dvema priredbama. Pod črto enak izkupiček z vidika razmerja med novimi komadi in priredbami, a tokrat bi rekel, da zmagajo Taake gladko z dve proti nič. Ti se namreč sploh s svojim drugim komadom Ein Baat i Foss naslonijo na všečno melodiko albuma Noregs Vaapen, kjer so nas presenetili z banjom, katerega zven tudi aktualno visi v zraku. Sicer pa sta oba komada kar tipična za Taake: hiter začetek, ki razvije nalezljivo melodijo, dinamično bolj raznolika druga polovica, ki pušča odprta vrata tehnično zahtevnejšim prijemom in atmosferiki.

Z že omenjenega albuma od Taake pa so Helheim vzeli komad Orkan, ki so ga priredili tako, da so mu nadeli svojo tipično melodiko in zvok, ga skrajšali in v slogu lastnih albumov zadnjih let upočasnili. Z drugim komadom pa so naredili Helheim ravno obratno, in sicer so ga nekoliko podaljšali. Gre za priredbo komada Witches Sabbath, ki ga je zasedba že priredila za leta 2012 izdano kompilacijo A Tribute to Emperor – In Honour of Icon E, za Henholdsvis pa je bil ta še dodatno remastiriziran. Pod črto pa sta oba komada dosti bolj umirjena kot tista od Taake, s čimer je ustvarjeno zanimivo nasprotje.

S Henholdsvis Taake torej zaključujejo svojo trilogijo split izdaj, s katero častijo stare čase black metala, hkrati pa zrejo v prihodnost in nakazujejo, kakšna bo ta z njimi.

SORODNE VSEBINE:
16. 1. 2018Taake - Kong Vinter / Recenzije
10. 3. 2017Helheim - landawarijaR / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
19. 1. 2022
The Black Dahlia Murder, Rings of Saturn, Viscera
Kino Šiška, Ljubljana
2. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
8. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Unipol Arena, Bologna, Italija
4. 3. 2022
Tarja, Temperance, Tulip
Kino Šiška Ljubljana
27. 3. 2022
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija
16. 4. 2022
Dark Easter Metal Meeting 2022
Backstage, München, Nemčija