Na današnji dan
1948
Rodi se Anthony Frank "Tony" Iommi, kitarist zasedbe Black Sabbath
PARTNERJI
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

8. 11. 2019
Mayhem - Daemon
Century Media Records, 2019

35 let po ustanovitvi in pet let po albumu Esoteric Warfare so norveške black metal legende ponovno navrgle nov studijski album. Band, ki je z vidika kadrovskih menjav dal več skozi kot se to zgodi trem običajnim bandom skupaj, se je z zadnjim ustanovnim članom na čelu, Necrobutcherjem na bas kitari, odločil za dokaj tvegano potezo. Svoj zadnji studijski celovečerec je naslonil na letos 25 let staro klasiko De Mysteriis Dom Sathanas, ki je zadnja leta doživela preporod v živo na številnih koncertnih in festivalskih odrih po vsem svetu. Trojica Necrobutcher, Hellhammer in Attila Csihar, ki v družbi Telocha in Ghula deluje kot stalna zasedba od leta 2012 dalje, se je očitno počutila zelo lagodno ob preigravanju starih komadov, da se odločitev o tovrstnem albumu zdi že skorajda samoumevna.

Manj samoumevna pa je zagotovo zgodba o uspehu, ki jo trenutno piše aktualni plošček z naslovom Daemon. Kajti v zgodovini glasbe se ne najde malo zasedb, ki so na račun stare slave želeli poustvariti nekaj (beri: album), kar bi jim ponovno napolnilo bančne račune. A vsi pač niso Mayhem, za katere se zdi, da jim je to tako zelo lahkotno uspelo. Moram priznati, da sem tudi sam bil med tistimi, ki so dvomili v kakovost in prepričljivost tovrstnega dejanja. A glej ga zlomka, kako sem vesel, da sem se zmotil. Ploščku Daemon se sicer zagotovo sliši, da so bili temelji za njegov nastanek položeni že davno enkrat v začetku 90-ih prejšnjega stoletja, kar pa ga vseeno v nikakršni zvezi ne omejuje kot samostojni album. Poleg zvoka še nekaj riffov, predvsem počasnejših komadov, kot sta Malum in Daemon Spawn, omogoča vlečenje vzporednic s Freezing Moon ali Pagan Fears, sicer pa je Daemon zanimiva kombinacija prvenca, Chimere in redkeje kasnejših avantgardnejših elementov.

Ko sem prvič poslušal album Daemon, me je najprej presenetila uporaba klaviatur, ki krasi nekaj komadov. Najmočneje oziroma najbolj očitno prisotne so te zagotovo med komadom Falsified And Hated, medtem ko je njihova uporaba sicer zelo minimalistična in redka v obliki burzumovskega oponašanja dežnih kapljic in podobno. Druga stvar, ki sem jo dokaj hitro opazil oziroma je dokaj hitro potovala iz podzavesti v zavest, so vokali. Ob tem seveda nimam v mislih ponovno nadvse odličnega Attile, ki s svojim maničnim govorjenim glasom navdušuje že leta in leta ali njegovega harsh vokala, temveč drugega vokalista, ki se ravno na pravih mestih pridruži Attili in na ta način posreduje skozi komad še več zlobe in jeze. No, z vsakim naslednjim poslušanjem pa so začeli prihajati v zavest še številni hitri, malo manj hitri in tudi počasnejši riffi, za katere sem prepričan, da se bodo brez večjih težav zasidrali v dolgotrajni spomin vsakega ljubitelja Mayhem oziroma black metala nasploh. Največ moči v tej zvezi pripisujem osebnima favoritoma, že omenjenima komadoma Malum in Daemon Spawn, čeprav bodo zagotovo zelo visoko kotirali tudi komadi, kot so Falsified and Hated, Agenda Ignis ali Invoke the Oath, saj znajo s svojo neposrednostjo in enostavnostjo biti zelo nalezljivi za uho.

Menda so Mayhem v enem intervjuju zatrdili, da so v živo po njihovi zadnji turneji z albumom De Mysteriis Dom Sathanas zaključili. Mnogi se zaradi tega morda držijo za glavo, a glede na kakovost Daemona ni bojazni, da bomo v bodoče kateri koli komad v živo pogrešali.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 2. 2020
Ihsahn - Telemark (EP)
Recenzija
13. 2. 2020
Karg - Traktat
Recenzija
12. 2. 2020
Leprous - Pitfalls
Recenzija
11. 2. 2020
Chains - Sonic Sabbath
Recenzija
6. 2. 2020
Alcest - Spiritual Instinct
Recenzija
5. 2. 2020
Lindemann - F & M
Recenzija
30. 1. 2020
Minenwerfer - Alpenpässe
Recenzija
17. 1. 2020
Týr - Hel
KONCERTI & FESTIVALI
19. 2. 2020
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
20. 2. 2020
KoD: Sabbathlon #3 – Orto Sabbathizem
Orto Bar, Ljubljana
20. 2. 2020
KoD: Teleport, Armaroth, Smrt
Orto Bar, Ljubljana
21. 2. 2020
Extreme Smoke 57, Carnifliate, Kreshesh Nepitash
MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka
21. 2. 2020
Anti Recesija, Đornata
Crazy Pub, Nova Gorica
22. 2. 2020
Stige Fest III: Revenge, Nargaroth, Nocturnal, Caronte, Eurynomos, Blasphemer, Necromutilator, Necrobode, Rawness Obsolete
Campus Industry Music, Parma, Italija