RECENZIJE

5. 12. 2019
Lacuna Coil - Black Anima
Century Media in RED Music, 2019

»Želeli smo si, da bi bil Black Anima zatočišče tistih čustev, ki jih vsi kot človeška bitja čutimo, vendar jih zakrivamo, saj današnja družba ne dovoljuje razkrivanja svojih šibkih točk. Kako lahko kondenziramo vsa ta dejstva? Album smo si zamislili kot neko knjigo, nek magični predmet, ki k sebi privlači vsa ta čustva
(Cristina Scabbia v intervjuju za Rockol, oktober 2019)

Black Anima je torej kot neka knjiga, ki svetu razkriva nedovoljena čustva. Norost, tegoba, jeza, brezbrižnost in ostale bolj temačne tematike, ki jih vsak v življenju včasih doživlja. Svetovno znani italijanski gothic metalci so se s tem albumom podali v najbolj temačne in mračne plati glasbe, čeprav se da čutiti neko željo ponovnega preroda, željo premagovanja teh negativnih čustev. Taki pesmi sta na primer Reckless in Now or Never. Taka čustva sicer niso napak, saj so del življenjske poti, vendar današnja, skrajno kapitalistična družba to sprejema kot znak šibkosti in ne dovoljuje njihovega javnega razkazovanja. Danes se namreč večina ljudi ukvarja samo z zunanjim videzom: želimo si, da bi nas drugi videli kot srečne, bogate, lepe in zdrave ljudi.

Tudi glasba je temu primerna, kitare se v vseh pesmih vztrajno držijo nižjih tonov, tu in tam pa razni sintetizatorji in drum machine še nekoliko podprejo celotno atmosfero tegobe. Dvominutni elektronski intro Anima Nera že takoj naznani napetost, ki se dalje ohranja skoraj linearno skozi celoten album. Plošča je nastala iz umetniške blokade basista Marca Cotija Zelatija, ki po navadi najde navdih v vizualnih stimulih. Zato so se člani zasedbe odločili za sestanek, na katerega so prinesli nekaj izrezanih slik, ki so jih prebrskali po spletu, od raznih tatujev in knjig do videoiger z mračnimi tematikami, saj je bil naslov Black Anima že vnaprej določen, kot so Lacuna Coil povedali italijanskemu mediju Rockol.

Vokalist Andrea Ferro je prinesel knjigo z naslovom »The Physics of Angels« Matthewa Foxa in Ruperta Sheldraka. To je pogovor med teologom in biologom o liku angela. »Knjiga nam je odprla vrata v svet ezoteričnih in čarobnih likov,« je v intervjuju dejal Andrea. »Zatem smo premišljevali o energijah, o duhovih ljudi, ki jih ni več med nami, vendar jih še vedno čutimo zelo blizu.« Vokalistka Cristina Scabbia pa je dodala: »Ljudje si ne predstavljajo, da si lahko tudi ti nesrečen, jezen, bolan. Je pa temeljnega pomena, da se vsak kaže takšen, kakršen v resnici je. Predvsem zaradi tega, ker dobivam kopico sporočil deklet, ki trpijo zato, ker so drugačne od svoje lastne virtualne podobe na družbenih omrežjih.« Te besede so najbolje upesnjene v pesmi Under the Surface, ki se ukvarja z lažno zunanjo podobo in nekoliko drugačno podobo notranjosti.

Ti dve podobi nimata nič skupnega, saj je zunanja podoba dejansko lažna, realnost pa je nekoliko drugačna, saj se same bitke dogajajo v notranjosti. Zunanja slika se ustvari preko laži, ki delujejo kot nek filter, kar pa vodi v osamljenost. Lacuna Coil so izdali še en video za četrto pesem na albumu, Layers of Time, ki je hitrejših ritmov in res predstavlja vsa temačna človeška čustva, ki so jih želeli izpostaviti. Edina pesem nekoliko izven konteksta albuma je Save Me, ki jo označujejo bolj rockerski zvoki, hkrati pa ta pesem predstavlja vrhunec te močne želje po neki spremembi stanja preko klica na pomoč. Zanimivo je tudi, kako se Cristinini vokali spreminjajo iz pesmi v pesem. Lacuna Coil so poudarili, da pri tem, z izjemo reverba, niso uporabili nikakršnega vokalnega efekta, kar pa seveda dokazuje vrhunsko pripravljenost vokalistke na prilagajanje različnim atmosferam.

Na koncu pa še zadnja pesem Black Anima nekako povzame vse uporabljene glasbene elemente in še naprej ustvarja, preko nekoliko počasnejših ritmov, močan občutek tegobe in temačnosti. Med drugim so Lacuna Coil znani tudi po zelo intenzivnih nastopih v živo, saj se vsakič predstavijo v popolni formi in priredijo nepozaben glasbeno-umetniški spektakel z raznimi kostumi. Sami lahko preverite, če to res drži, saj danes zvečer igrajo v Kinu Šiška skupaj s švicarskimi Eluveitie in moldavskimi Infected Rain.

SORODNE VSEBINE:
25. 7. 2001Lacuna Coil - Unleashed Memories / Recenzije
23. 6. 2014Lacuna Coil - Broken Crown Halo / Recenzije
6. 9. 2001Wacken Open Air 2001 / Reportaže
25. 1. 2001Nocturnal Rites - Afterlife / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 9. 2020
Marax - Still Think You're Holy? - A Tribute to Eliminator (EP)
Recenzija
23. 9. 2020
Finntroll - Vredesvävd
Recenzija
18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
Recenzija
16. 9. 2020
Uada - Djinn
Recenzija
10. 9. 2020
Nefarious Vermin - Elongated Misery
Recenzija
7. 9. 2020
Mephistophelian - Anotos
Recenzija
4. 9. 2020
Iz ropotarnice: Morgul - Lost in Shadows Grey
Recenzija
24. 8. 2020
Ozzy Osbourne - Ordinary Man
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2020
12. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
25. 9. 2020
Eruption
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2020
Vulvathrone
Dvorišče MC Pekarna
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana