RECENZIJE

7. 4. 2021
Havukruunu - Uinuos Syömein Sota
Naturmacht Productions, 2020

»To ime sem izbral, saj je v primerjavi z vsemi idejami najbolj izstopalo. Večino svojega življenja sem dobesedno preživel v osrčju gozda, kar še vedno vpliva na vse, kar počnem. Iglasta krona (Havukruunu v finščini, op. a.) je znamenje moje vrste, znamenje teh, ki čutijo letne čase v svojih kosteh in slišijo misli ter vse gorje te zemlje.«
–Stefan, Havukruunu (intervju za Metal Invader, 6. januar 2016)


Havukruunu je finska folk black metal zasedba iz osrčja finskih prostranih gozdnih planjav, ki je svojo glasbeno pot uradno začela leta 2005, pred tem pa že nekaj časa delovala pod imenom Talvikuu. Lanskega avgusta je skupina izdala tretji plošček z naslovom Uinuos Syömein Sota (Izgini, ti vojna v mojem srcu). Havukruunu tako s tretjim albumom nadaljujejo v maniri prejšnjih dveh izdaj in nikakor ne odstopajo od tradicionalnih prijemov finskega black metala, ampak ga nadgradijo z lastnimi prijemi, saj surove melodije, podkrepljene s temačno atmosferiko in hitrim preigravanjem riffov še dodatno oplemenitijo z bolj izrazitim dodajanjem poganskih prvin ter unikatnimi elementi finske folk glasbe. To na prvi pogled zveni zelo neizvirno in se lahko hitro pojavi vprašanje, ali gre tukaj dejansko za neko nadgradnjo ali samo za preigravanje že poznanega, mogoče celo prežetega.

Ta trditev do neke mere pri Havukruunu oziroma ploščku Uinuos Syömein Sota tudi drži, saj glasbeno bandi že od nekdaj iščejo navdih pri različnih idolih, ki so tako ali drugače vplivali na razvoj samega zvoka skupine. Ključno pri tem pa je, kako te vplive najbolje zapakirati v izjemno celoto in z lastno noto dodati tisto nekaj več. In točno to je Havukruunu s tem albumom tudi uspelo.

Uinuos Syömein Sota tako že v samem uvodu skrene s poti klasičnega finskega black metala in v ospredje postavi atmosferiko, kjer mogočni kriki in zborovski napevi izžarevajo moč epskosti, ki s prvimi odigranimi notami povzdigne poslušalca iz zasanjanega občutka in ga povede na bojišče, v nevihtno zimo ... temačno in grozno. Melodične pasaže prevzamejo pobudo že od samega začetka in ostanejo poleg izjemne atmosfere, ki se ustvarja tako z vokali kot tudi vsemi ostalimi glasbili, rdeča nit albuma. Tako prednost pred samo surovostjo black metala na tem ploščku dobi epskost, ki pa kljub temu ne ostane dolžna vsem ljubiteljem črne kovine, saj hitre in agresivne pasaže ostanejo prisotne skozi celoten album ter ohranjajo pristnost, temačnost in prvinskost, seveda pa se ohrani pravšnje ravnovesje med prepletanjem vseh glasbenih vetrov. In ravno to v človeku ustvari občutek, ki ga želijo fantje z albumom doseči.

Kljub eksperimentiranju je to seveda še zmeraj black metal album, saj idejni vodja Stefan poleg izjemnih kitarskih pasaž poskrbi tudi za vokalno podlago, ki skozi vsako skladbo doni in albumu doda občutek mogočnosti in izkazovanja moči. Mirnejši deli, kjer prevladuje akustična kitara in s tem povezano umirjeno zborovsko petje, pa na drugi strani prikažejo duh finske folklore in poskrbijo, da ostane album razgiban in zanimiv od začetka do konca. S tem Havukruunu dosežejo tudi, da je kljub raznolikosti celoten album zelo konsistenten in vsaka skladba sama po sebi izstopa, a vseeno sodi k albumu kot celota in ga kot taka tudi izpopolni.

Uinuos Syömein Sota se začne in konča udarno, z izjemno močjo in kljub končnemu izpevu, ki deluje mirno in spokojno, ne izgubi na moči, ampak jo samo še podkrepi in poslušalca do zadnje sekunde ne izpusti iz svojih krempljev. Uinuos Syömein Sota je presunljiva black metalska stvaritev, s katero Havukruunu dokažejo svojo zrelost, ki skozi glasbo izžareva nemir v človeku in tegobe življenja, ki ga zaznamujejo in naredijo resnično človeškega, in kot pravijo fantje sami ...

»... Glasba, predana vetrovom s severa, ki rohnijo v srcu vsakogar ...«

SORODNE VSEBINE:
10. 3. 2016Havukruunu razkrili novo pesem / Novice
25. 3. 2013Inexistenz - Erfundene Welten / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
19. 1. 2022
The Black Dahlia Murder, Rings of Saturn, Viscera
Kino Šiška, Ljubljana
2. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
8. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Unipol Arena, Bologna, Italija
4. 3. 2022
Tarja, Temperance, Tulip
Kino Šiška Ljubljana
27. 3. 2022
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija
16. 4. 2022
Dark Easter Metal Meeting 2022
Backstage, München, Nemčija