RECENZIJE

3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
AOP Records, 2019

„ … in dieser Welt
ist es nicht schwer.
Ihr seid selbst
das Krebsgeschwür.
Ich hasse euch … “

 

Zgoraj navedeni citat, del skladbe Der Blick wird leer, prikazuje nit, ki jo je Lucas Gosch izbral pri novem, že tretjem dolgometražcu avstrijske black metal zasedbe Ellende z naslovom Lebensnehmer (Jemalec življenj). Tako je že iz naslova razvidno, da je Lebensnehmer glasbeno in besedilno nadaljevanje oziroma bolje rečeno nadgradnja predhodnika Todbringer (Prinašalec smrti), saj oba albuma povezuje smrt, kot prinašalec ali po drugi strani jemalec življenja, rezultat je enak – izjemno razgiban in dodelan atmosferični black metal iz hiše Ellende.

Nov izdelek je tudi tokrat vizualno oblikoval Lucas sam, razlika v primerjavi s predhodnikom je le ta, da je Lebensnehmer izšel pri nemški založbi AOP Records. Album na prvi pogled strukturno ne predstavlja nekaj posebnega, osem skladb s skupno dolžino 51 minut. Vendar je po nekajkratnem poslušanju takoj jasno, da ni tako, saj lahko album brez zadržkov razdelimo na tri dele, ki skupaj tvorijo nestandardno konceptualnost.

Prvi del ali bolje sam začetek albuma predstavlja za Ellende značilen miren uvod, ki poslušalca s svojo mirnostjo, spokojnostjo zavede in ga na koncu potegne v brezkompromisni black metal. Zanimivost prvega dela je, da so skladbe glasbeno za Ellende netipično vesele in mogoče celo za odtenek preveč epske, kar pa nikakor ni slabo. Skladbi Augenblick in Die Wege poslušalca tako pritegneta, saj sta skupaj z uvodom dovolj razgibani, nabiti z energijo, pa tudi z mirnejšimi deli, ki melodično ustvarjajo atmosferičnost v vseh pogledih, in ga ne izpustita več iz rok.

Prehod iz prvega v drugi del predstavlja četrti komad na albumu, ki je tudi drugi instrumentalni, z naslovom Ein Stück Verzweiflung. Balada, ki v primerjavi z začetnim komadom ne želi ustvariti oziroma doseči eksplozije v poslušalčevem dojemanju, ampak z mirnostjo in melodijo solaž v njegov um postavi vprašanje, dvom in negotovost. Ti občutki se prenesejo tudi v naslednjo skladbo, ki že s samim naslovom poudari, da pride do spremembe razpoloženja (Der Blick wird leer – Pogled postane prazen). Če je prvi del albuma mogoče deloval nekoliko netipično za Ellende, v drugem delu na plano privrejo melanholičnost, izgorelost in vsa jeza, ki jo premore človeški um. Stopnjevanje vseh emocij doseže vrhunec prav na koncu, ko se komad brez epiloga in dolgovezenja v trenutku zaključi.

Ta nenadni zaključek lahko vzamemo tudi kot prehod na tretji in tudi zadnji del albuma. Ločnico tako kot med prvim in drugim delom ponovno predstavlja instrumentalni komad, ki pa je v primerjavi z obema prejšnjima nekaj povsem drugačnega. Zvončki, ponavljajoči se zvoki najrazličnejših instrumentov, zvoki iz narave, ki prekleto spominjajo na stvaritve iz hiše Burzum, umirijo telo in duh ter ju pripravijo na zadnje dejanje … Umarmung des Eiswinds tukaj ne predstavlja nič drugega kot zatišje pred nevihto. In to kakšno nevihto!

Že na samem začetku z glasnim krikom privre na površje agresija in s seboj prinese vse slabo, vso brezupje, ki je na koncu doseglo vrhunec. Smrt je zmagala in življenje je bilo vzeto. A kljub vsemu, kljub temu neizbežnemu zaključku se najde tisti zadnji vdih, tisti kanček veselja, ki je prepletal celotno zgodbo, celotno pot skozi ploščo. In kako to bolje doseči kot so to dosegli Ellende z zadnjo skladbo Atemzug? Tako se zaključi krog, ki ga ustvari album, kot nekakšen krog življenja, ki se spokojno z zadnjim vdihom in izdihom konča.

Lebensnehmer je album, ki je pisan na kožo vsakemu ljubitelju atmosferičnega black metala s post/blackmetalskimi prijemi, ki glasbi dodajo dovoljšno širino, da ne postane enolična, dolgočasna in predvidljiva. Če ste privrženci takšne glasbe, so Ellende kot nalašč za vas. V živo jih bo naslednje leto možno videti tudi na jubilejni 15. ediciji festivala Kaltenbach Open Air.

SORODNE VSEBINE:
24. 12. 2019Ofdrykkja - Gryningsvisor / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 9. 2020
Marax - Still Think You're Holy? - A Tribute to Eliminator (EP)
Recenzija
23. 9. 2020
Finntroll - Vredesvävd
Recenzija
18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
Recenzija
16. 9. 2020
Uada - Djinn
Recenzija
10. 9. 2020
Nefarious Vermin - Elongated Misery
Recenzija
7. 9. 2020
Mephistophelian - Anotos
Recenzija
4. 9. 2020
Iz ropotarnice: Morgul - Lost in Shadows Grey
Recenzija
24. 8. 2020
Ozzy Osbourne - Ordinary Man
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2020
12. MetalWitch
ČinČin Tobačna, Ljubljana
25. 9. 2020
Eruption
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
26. 9. 2020
Vulvathrone
Dvorišče MC Pekarna
26. 9. 2020
Deathfest 2020
Bukarešta, Romunija
26. 9. 2020
Metalitalia.com Festival 2020
Live Music Club, Trezzo sull'Adda, Italija
2. 10. 2020
Terminal Disease, Licence to Hate, Peskovnik
Orto Bar, Ljubljana