INTERVJUJI

9. 4. 2021

Snovalci slovenske metal scene: MetalPatriot

Sprašševala: Tina Urek
Odgovarjal: SIMON

Ime intervjuvanca: Simon Pavlič
Ime organizacije/društva: MetalPatriot (ime cikla koncertov)
Lokacija delovanja: LokalPatriot (Novo mesto)
Glasbena zvrst/žanr: metal/stoner/rock
Člana ekipe: Simon Pavlič, Črt Valentić
Spletna stran: http://www.lokalpatriot.si/
Facebook profil: https://www.facebook.com/KlubLokalPatriot

 

TINA: Kdaj in kako si se začel ukvarjati z organizacijo koncertov? Je bilo načrtno?

SIMON: Ni bilo načrtno, vendar je bila želja vedno prisotna. Pred tem sem nekajkrat priredil metal piknike za prijatelje, znance in metalnighte po lokalnih barih. Sicer pa leta 2016 – s prijatelji sem šel na koncert Hellsword v MC Krško in s Črtom (ex-Panikk, ex-Mephistophelian) sva sklenila, da ta band nekoč morava pripeljati v Novo mesto (sicer ne daleč stran, ampak vseeno, hehe). Najin prijatelj Žiga je bil tedaj »kelnar« v LokalPatriotu in nekaj mesecev kasneje smo se zmenili za prvi koncert (koncert bi skoraj odpadel, ker je bila promocija in organizacija (baje) kar mimo direktorja zavoda, vendar smo se uskladili) – in tako so nastopili Hellsword, Jegulja in mladci Black Reaper.

TINA: Kako se je vse skupaj nadaljevalo po tvojem prvem koncertu?

SIMON: Po tem koncertu je bil dogovor s programskim vodjo LokalPatriota (Maid H.), da lahko nadaljujemo s ciklom koncertov MetalPatriot. Naslednji je bil božični koncert, ki so ga uspešno priredili že v prejšnjih letih.

TINA: Si kdajkoli ustvaril društvo ali kakšno drugo obliko formalnega delovanja?

SIMON: Ne, ni bilo potrebe, ker smo delovali v okviru LokalPatriota.

TINA: Lahko na kratko opišeš ekipo, s katero sodeluješ?

SIMON: Jaz in Črt Valentić. Vodja programa Maid Hadžihasanović je »požegnal« zadeve, zahvala pa gre tudi prijateljem/znancem, ki so posodili razno opremo in stopili tudi kdaj za mešalno mizo.

TINA: Delujete oz. ste delovali samo v Novem mestu ali še kje drugje?

SIMON: Samo v Novem mestu, ker itak v bližnji okolici ni pravega prostora (niti interesa za to sceno, žal).

TINA:
Kakšna pa sploh je trenutna scena na Dolenjskem? Vem, da se klub Patriot že (tretjič?) seli na novo lokacijo – a boste na tej ponovno organizirali kakšen metal koncert? Ko sem bila nazadnje v Patriotu na koncertu (mislim, da je bil božič kar nekaj let nazaj), je bila obiskanost presenetljivo dobra!

SIMON: Lahko rečem, da bolj žalostna. Stari prdci (haha), mladine bolj malo, kar je razumljivo. Ni nobenega »placa«, kjer bi se lahko srečevali. Novo mesto nima mladinskega centra in je eno izmed največjih mest v Sloveniji. Halo?! MC Krško, MC Brežice in MKK Črnomelj so oddaljeni skoraj toliko kot Ljubljana. Mi smo imeli Harley Bar, ki ga žal ni več. Pred nekaj leti se je zaprl Sokolc, kjer so se občasno dogajali koncerti. Prav tako LokalPatriot, ki je gostil zadnji metal koncert spomladi 2018. Upajmo, da se nov prostor čim prej odpre. Problem je tudi v tem, da ni metal bandov oz. jih lahko preštejem na prste ene roke, ki so delovali/delujejo na tem območju, in bi (bolje?) povezali sceno. Ja, LokalPatriot se je preselil na novo lokacijo, na Novi trg. Zaenkrat zaradi vsem znane situacije žal še ni bilo otvoritve. Če bo še kakšno sodelovanje, bomo videli v prihodnje. Obiskanost je bila vedno zadovoljiva, sploh na omenjen tradicionalni božični koncert, za kar se zahvaljujem vsem za »support«.

TINA: Oh, Harley Bar – mesto, kjer smo preživeli srednješolske popoldneve (pa tudi jutra in kdaj kakšno »frej« uro), in mesto, ki je glavni »krivec« za mnoge prijateljske vezi iz Dolenjske in okolice. Ja, pogrešam(o) ga!

TINA: Kakšna je tvoja vloga znotraj vaše ekipe?

SIMON: Dogovarjanje z bandi, izposoja opreme itd.

TINA: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne maraš?

SIMON: Izpolnjevanje Sazas »listin«. Nikoli ni bilo vse prav izpolnjeno.

TINA: Kaj te pa pri tem delu najbolj veseli?

SIMON: Vse je zanimivo, od kontaktiranja bandov do same izvedbe koncerta, sploh ko vidiš, da ljudje uživajo. \m/

TINA: Ali pri bandih, s katerimi sodelujete, kar koli pogrešaš?

SIMON: Nič posebnega, vedno so bili korektni.

TINA: Kaj te je pri tvojem delu najbolj presenetilo?

SIMON: Koliko novih ljudi spoznaš in s tem novih bandov, ki so žanrsko raznovrstni/inovativni.

TINA: Je imel kateri band kdaj kakšno zahtevo, ki je nikakor nisi želel izpolniti?

SIMON: Kakšen band hoče biti res naglas, potem se »pičijo« s toncem in stišajo, haha. Nič nepremostljivega.

TINA: Pomembno vprašanje (no, kolikor za koga) je tudi številka vajinih izpeljanih dogodkov. Kateri ti je ostal še posebej v spominu? Imaš kakšno zanimivo anekdoto?

SIMON: Skupno sva organizirala 8 koncertov (24 bandov). Najbolj mi je v spominu ostal prvi koncert zaradi cool raznolikega izbora – Hellsword, Jegulja in Black Reaper – in ker je po koncertu »uletela« grupa Italijanov misleč, da je diskoteka. Nekaj časa smo jim celo vrteli pop. Izpostavil bi še Snøgg na božični dan, ko so odigrali set z Azbuko (drone) in ni bilo nobenemu nič jasno, čeprav je bil pravi dan za take zvoke. In pa Eruption, ko sem policijo zunaj prosil, naj počakajo par minut, da zaključijo v miru. V bistvu so bili vedno raznoliki bandi in zabavne dogodivščine.

TINA: Imaš na področju organiziranja koncertov kakšne konkretne razvojne cilje za prihodnost?

SIMON: Cilje, mogoče sanje, da se nekoč organizira open air koncert s slovenskimi ali mogoče tudi s tujim bandom v Novem mestu ali okolici. Kdor je bil na Oratoriju ve, kaj je dober primer bandov in odličnega ambienta za mini fest.

TINA: Kaj pa pravi festival? Spomnimo se na Rock Otočec, ki je bil svoje čase zelo legendaren. Ali misliš, da ima Dolenjska lokacijo in ekipo, ki bi bila pripravljena skupaj spraviti nekaj za metal in rock navdušence v okolici?

SIMON: Mogoče kakšen mini festival, ampak bo treba najprej dobiti še kakšnega navdušenca. Rock Otočec je bil poseben, ker je bil prvi večji festival v Sloveniji, ampak takrat so bili čisto drugi časi z naklonjeno domačo dolenjsko rock sceno in širše. Proti koncu je tudi Rock Otočec zašel s poti. Mislim, da tudi ni potrebe po večjem festivalu, že tako je prenasičeno.

TINA: Imaš na svojem seznamu želja morda še kakšen band, ki bi ga rad predstavil dolenjski publiki?

SIMON: Od slovenskih bandov Vigilance, Siderean (ex-Teleport) in Morbid Creation, da pevcu namesto pice ponudim happy meal (hec, dober old school death). Bilo bi tudi zanimivo gostiti koga iz tujine.

TINA: Kaj priporočaš mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

SIMON: Naj se ne pripravljajo predolgo. Čim prej na oder, s koncerti bodo prišle izkušnje, poznanstva in »kul« stvari.

TINA: Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko sodelujejo z vami?

SIMON: Sprejmemo vse metalce, stonerje, rockerje, noise/drone in ostalo, kar ropota.

TINA: Ali se z ekipo razmišlja oz. pripravlja kakšen dogodek za čas, ko bo to mogoče?

SIMON: Zaenkrat nič, čakamo na čas po koroni in na odprtje kluba. Tudi če ne bomo več zraven, si želimo čim več koncertov, razvoj bandov in scene. Pečo vas pričakuje v Novem mestu! Č'bela, daš čik?!

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
19. 1. 2022
The Black Dahlia Murder, Rings of Saturn, Viscera
Kino Šiška, Ljubljana
2. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
8. 2. 2022
Ozzy Osbourne, Judas Priest
Unipol Arena, Bologna, Italija
4. 3. 2022
Tarja, Temperance, Tulip
Kino Šiška Ljubljana
27. 3. 2022
Draconian, Nightfall
Viper Room, Dunaj, Avstrija
16. 4. 2022
Dark Easter Metal Meeting 2022
Backstage, München, Nemčija